Pedres de color

Maragda

La maragda 茅s una varietat del mineral anomenat beril, cont茅 crom i vanadi, que li proporciona el seu caracter铆stic color verd i una duresa de 7,5 a 8 en l鈥檈scala de Mohs. El seu pes espec铆fic oscil路la entre 2,65 i 2,90.

Apareixen en mites, llegendes i rituals dels inques, dels egipcis, els mongols, els indis i els antics grecs. Moltes cultures li atribueixen poders sobrenaturals positius.

脡s una pedra preciosa cristal路lina molt valorada per la seva raresa. El seu preu 茅s relativament alt en el mercat ja que les maragdes sense inclusions s贸n extremadament dif铆cils de trobar. Les que tenen un preu m茅s alt s贸n les que tenen un color verd brillant semblant a la gespa.

El seu nom, d鈥檕rigen persa, vol dir pedra verda i la seva tonalitat ha donat nom al color maragda.

El major productor de maragdes del m贸n 茅s Col貌mbia seguit del Brasil.

Rob铆

El rob铆 茅s un mineral de la clase dels 貌xids.

A causa del ferro i el crom que cont茅, 茅s la variant vermella del corind贸. El seu color varia entre el vermell intens i el rosa p脿lid. Tots els altres colors del corind贸 es denominen safirs. Tradicionalment els robins amb un color m茅s intens s贸n els m茅s apreciats i cars.

El seu color vermell, la seva durabilitat i la seva brillantor han fet que hagi estat considerat des de fa milers d鈥檃nys com una de les millors pedres precioses que existeixen.

A causa de la seva duresa, a part de la joieria, s鈥檋an utilitzat robins en la fabricaci贸 de rellotges.

El seu nom prov茅 de ruber que vol dir vermell en llat铆.

T茅 una duresa de 9 en l鈥檈scala de Mohs i 茅s considerat una de les quatre gemmes precioses juntament amb el safir, la maragda i el diamant.

Safir

De la mateixa manera que el rob铆, el safir pertany a la familia del corind贸. El seu color m茅s habitual 茅s el blau, per貌 es pot trobar en quasi tots els colors: blancs, roses, grocs鈥

La seva composici贸 qu铆mica 茅s una barreja d鈥櫭瞲ids d鈥檃lumini, ferro i titani, la qual li d贸na el seu caracter铆stic color blau.

Com el rob铆, t茅 una duresa de 9 a l鈥檈scala de Mohs

Els safirs de bona qualitat v茅nen de Tail脿ndia (de Siam), de Birm脿nia, Tanz脿nia, Sri Lanka i La 脥ndia. Tenen molt de valor els que v茅nen de les mines de Ceilan, amb un color blau vellutat i una brillantor extraordin脿ria. Els safirs que provenen d鈥橝ustr脿lia, on n鈥檋i ha molts, tenen un color molt fosc i el seu valor de mercat 茅s molt inferior.

Els safirs m茅s interessants de muntar en joieria s贸n els que tenen molta brillantor i un color blau intens.

El nom 茅s originari de la paraula grega sappheiros que vol dir blau.

El seu 煤s 茅s quasi exclusiu en joieria i en aplicacions l脿ser.