Manteniment de les joies

Aconsellem que de tant en tant es portin les joies al joier de confian莽a per tal que en revisi l鈥檈stat i en faci una neteja professional.

Entre d鈥檃ltres coses, el joier repassar脿 la subjecci贸 de les pedres precioses, el poliment i matisat de les superficies dels metalls, el rodiat, la subjecci贸 de les perles, verificar脿 que el fil que les uneix est脿 en bones condicions, etc.

Amb poca despesa, podem tenir les joies com el primer dia que les vam adquirir i podem prevenir possibles p猫rdues de diamants, pedres de color o perles.

Joies d鈥檕r

Si portem alguna joia d鈥檕r, hem d鈥檈vitar el contacte amb substancies qu铆miques.

Si mai alguna de les joies t茅 contacte amb mercuri, porti-la al m茅s aviat possible al seu joier per tal d鈥檈liminar-ne les restes i evitar-ne el deteriorament, ja que el mercuri ataca l鈥檕r i el fa malb茅.

Les joies s贸n l鈥櫭簂tima cosa que ens hem de posar, despr茅s de les cremes i els perfums.

Joies amb diamants o pedres de color

Mentre fem algun tipus de treball dur o rentem els plats, haur铆em d鈥檈vitar de posar-nos cap joia amb diamants o pedres de color. Encara que els diamants s贸n resistents, poden estellar-se si reben un cop fort.

No s鈥檋an de guardar les peces que portin diamants o pedres de color juntes en un calaix o en un joier, ja que poden esgarrapar-se entre elles o fins i tot ratllar altres joies. El millor 茅s guardar-les en la seva capseta o, si no tenim espai, en boses transparents amb tancament, d鈥檃questa manera aconseguirem protegir-les, que ens ocupin poc lloc i que les puguem veure amb facilitat.

Els diamants i les pedres de color necessiten certes cures si es vol mantenir al m脿xim la seva lluentor. Una gemma neta, en especial, un diamant net, no nom茅s reflecteix millor la llum quan aquesta incideix en la seva taula superior, sin贸 que fins i tot sembla m茅s gran que un que hagi estat 鈥渁pagat鈥 per olis corporals, sab贸, cosm猫tics o greix de la cuina. Els diamants tenen una certa afici贸 pel greix i cal netejar-los de tant en tant perqu猫 continu茂n brillant el m脿xim posible.

Com netejar les joies amb brillants i pedres de color

Preparar un bol amb aigua, una mica de detergent l铆quid suau i una mica d鈥檃mon铆ac. Posar-ho a escalfar i retirar-ho quan comenci a bullir.

Introduir-hi les joies i deixar-les-hi en remull una estona per tal que s鈥檈stovi la brut铆cia que puguin tenir dins.

Raspatllar les peces delicadament amb un raspall de dents.

Posar-les en un colador i esbandir-les sota l鈥檃ixeta amb aigua temperada.

Eixugar-les amb un drap suau que no deixi anar borrissol.

Com netejar les joies amb perles

Hem de posar especial atenci贸 en tenir-ne cura de manera que es mantinguin brillants i maques com el primer dia. Les estad铆stiques diuen que les perles poden durar entre cent i cent-cinquanta anys.

El n脿car, al ser materia org脿nica, est脿 exposat a modificacions, sobretot en cas de dessecaci贸 (envelliment).

Les perles cultivades, comparades amb els metalls preciosos i les pedres, s贸n m茅s toves.

脡s per tot aix貌 que les haur铆em de guardar en llocs ni massa secs ni massa humits i a poder ser, dins un estoig o una bossa per tal que no es ratllin amb altres peces.

Els cosm猫tics, laques i perfums contenen productes qu铆mics, que amb el pas del temps poden fer mal al llustre de la perla.
Per tant, les haur铆em de tenir cura de posar-nos les perles despr茅s d鈥檋aver fet 煤s del maquillatge, el perfum i la laca per al cabell.

Quan ens traiem les perles, haur铆em de netejar-les amb un drap suau, una mica humit i amb una miqueta de sab贸. Una bany amb una mica de bicarbonat tamb茅 aconsegueix molt bon resultat.

Val la pena tamb茅, asegurar-nos que entre perla i perla hi ha un nus, d鈥檃questa manera evitarem que es perdin totes en cas que el fil es trenqui.